Sunday, April 8, 2012

Kulttuurieroja ja nähtävyyksiä

Lauantaina jatkoin turistielämää työkaverini kanssa. Kävimme Humayunin haudalla, joka on lähes identtinen Taj Mahalin kanssa. Mogulien aikaan rakennetut hautapytingit ovat kaikki rakennettu samalla kaavalla ja noudattavat tarkkoja symmetrisiä ohjeita (työkaveri on arkkitehti ja kertoi näitä juttuja suu vaahdoten). Erona on lähinnä rakennusmateriaali ja tietysti se, että Taj Mahal on koristeltu paremmin ja kauniimmin. Tämän jälkeen menimme syömään yhteen Delhin vanhimmista muslimiravintoloista nimeltä Karim's. Ruoka oli oikein hyvää, mutta ei niin hyvää kuin läheisen katukeittiön tarjoilut. :-) Ravintolassa sain kuitenkin sitä ehkä parasta intialaista sapuskaa, eli lassia! En tiedä mitään niin hyvää juomaa, kuin intialaisittain tehty aito hedelmälassi, ja tätä upposikin kolme lasillista.

Humayanin hauta


Humayanin hauta

Humayanin hauta

Turisti

Tämän jälkeen siirryimme paikalliseen vaatekauppaan josta ostin itselleni muistoksi paikallisen asun, eli kurtan ja pajama-housut. Näistä ei ole vielä kuvia, mutta ehkä jaksan jossain välissä napata peilin kautta muotiesityksen duckfacella varustettuna. Kaupunkikierroksen jälkeen menimme vielä työkavereiden kanssa "tiiminvetäjän" kotiin syömään. Olin aiemmin kuullut, että tutkijat ovat Intiassa yksi parhaiten tienaavia ammattiryhmiä, ja pomon talossa tämän kyllä huomasi. Sisustustyyli oli melko länsi-eurooppalainen ja ehkä myös hieman.. yliampuva. Katseltiin syödessä myös krikettimatsia ja täytyy kyllä sanoa, että se on äärimmäisen mielenkiintoinen laji. Tosin välistä ohjelma vaihdettiin teletappeihin kun pomon lapsi näin vaati.


Karim's

Viikonlopun aikana on taas ilmennyt näitä kulttuurieroja, joihin tottuminen ilmeisesti ottaa oman aikansa. Intialaisten aikakäsitys on ehkä se rasittavin asia, se kun muistuttaa lähinnä espanjalaista mañana-meininkiä. Esimerkiksi tämänpäivänen muutto piti olla klo 9.00. Soitin majatalon pitäjälle klo 11.00 ja sanottiin että klo 12.00 voin alkaa siirtyä takaisin. No, lopulta pääsin muuttamaan hieman ennen viittä iltapäivällä, joten alkuperäinen aika heitti n. kahdeksalla tunnilla!

Pikku intiaani
 Tämän lisäksi intialaiset ovat mielestäni ajattelumaailmaltaan paljon naiivimpia kuin me länsimaalaiset. Puhuimme illan aikana tv-sarjoista ja pääosin työkaverit tykkäsivät samoista sarjoista kun mekin, esimerkkinä Frendit ja Big Bang Theory. Mutta ilmeisesti jenkkiläiset draamat ovat teemoiltaan liian rankkoja - kun kerroin katsovani Breaking Badia (joka siis kertoo syöpää sairastavasta kemian opettajasta joka rahoittaa hoitojaan valmistamalla huumeita) ja kerroin sarjan idean, työkaverini katsoivat suu auki ihmetellen ja kyselivät että miksi tämmösiä sarjoja tehdään ja miksi minä katson niitä. Ehkä me länsimaalaiset ollaan jo niin turtuneita tv-viihteeseen että tavalliset ja arkipäiväiset aiheet eivät enää "kosketa". Tämä näkyy myös Bollywood-elokuvissa - esimerkiksi vastikään teattereihin tullut Agent Vinod kertoo muslimiterroristeista ja agenteista, mutta tähänkin leffaan on väkisin tungettu huumoria ja huonoja vitsejä.

No comments:

Post a Comment