Friday, April 13, 2012

Kulinarismia ashramissa

Huh huh mikä päivä takana - todella rankka mutta myös erittäin antoisa! Kollegani kierrätti minua ensin yliopistolla tapaamassa mm. yksikön johtajia ja muita tutkijoita ja tutustuimme ihan yleisellä tasolla yliopiston toimintaan sekä vaihdoimme ideoita. Tämän jälkeen suuntasimme "kentälle" jossa menimme ensimmäisenä läheiseen ashramiin tutustumaan heidän luonnonmukaiseen viljely- ja elämäntapaan. Ashram on henkinen paikka jonne hindut menevät usein viettämään aikaa henkisen johtajan, gurujin, luokse. Länsimaalaisille ashramit ovat tulleet tutuiksi mm. joogan kautta. Tässä ashramissa harrastettiin myös luonnonmukaista viljelyä, ja tilalla kasvatettiin kaikkea aina puuvillasta mangoihin. Pääsin maistamaan mm. puoliraakaa mangoa ja jotain tulisia mausteita.

Hienoin kulinaristinen elämys tuli kuitenkin nestemäisessä muodossa, kun pääsin maistamaan tislattua lehmän virtsaa. Hindut ovat vuosituhansien ajan tislanneet ja juoneet tätä virtsaa, ja koska lehmä on pyhä eläin, siinä uskotaan olevan parantavia aineita. Kusta siis käytetään mm. yskän ja vatsavaivojen hoitoon. Minulla oli ollut aamusta asti hieman turvotusta, joten päätin testata auttaisiko ikivanha konsti näihin ongelmiin. Virtsaa sekotettiin kymmenisen millilitraa veteen joka sitten heitettiin huiviin. Maku oli hieman kitkerä, mutta loppujen lopuksi ihan ok. Mutta, puoli tuntia tästä niin vatsaoireet olivat kadonneet! Eli juoma siis toimi tai oli ainakin erittäin tehokasta plaseboa. Lehmän kusi 6, Activia 0!

Tämän jälkeen tapasimme gurujin, joka oli juuri sen näköinen kun olin aina kuvitellut gurujin olevan. :-) Kalju, iloinen, vanha mies joka oli selvästi saavuttanut jonkinlaisen mielenrauhan. Voitte varmaan kuvitella, juuri sellainen hahmo kuin se iloinen lihava buddha joita monen hyllynpäältä löytyy. Nautimme lasit vastalypsettyä lehmänmaitoa ja keskustelimme aikamme gurujin kanssa. Tämän jälkeen lähdimme tutustumaan paikallisiin maatiloihin ja niihin olosuhteisiin, joihin tutkimuksemme sijoittuvat. Siinä sivussa tuli nähtyä myös eläimiä, mm. paljon lehmiä, vuohia, koiria, apinoita, liskoja ja jopa yksi peura.

Palasimme vielä ennen kotiintuloa ashramiin, jossa oli menossa hinduhäät! Sain mukavaa kuva- ja videomateriaalia seremoniasta, ja latailen ne tänne kunhan saan käyttöön vähän paremman netin. Ehkä reissun tähän asti paras päivä, mutta myös raskain. Guruji kutsui minut/meidät (Tytti!) ashramiin pidemmäksi aikaa karkuun maailman menolta. Tarjous ei kuulostanut yhtään hassummalta...
Patsastelua


Hobo with a shotgun
PatsasteluaGuruji

Tislauslaitos


Welcome to secular India! Yliopiston aulaa

2 comments:

  1. Toi vatsalääke oli kyllä, höh - ennen kuulumatonta! t-mama

    ReplyDelete