Monday, June 25, 2012

Pekan matkavinkit

Tämän paskaläjän jälkeen koin velvollisuudekseni jakaa ne vähäiset vinkit, joita olen tässä vuosien varrella matkustellessa oppinut. Sinälläänhän tuo teksti on ihan hyvä nimenomaan Iltasanomien keskivertolukijoille, joille esimerkiksi neuvo "Ole kohtelias" voi tuottaa yllättäviä haasteita. Mutta tässä näitä nyt sitten olis:

Viivy hyvissä paikoissa pidempään - Älä tee liian tiukkaa matkustusaikataulua. Saatat missata joitain aivan mahtavia paikkoja pelkästään sen takia, että olet suunnitellut ja varannut aikaa yhdelle paikalla aivan liian vähän. Matkustaminen ja paikasta toiseen siirtyminen on välillä muutenkin melkoisen tylsää ja kuluttavaa touhua, joten miksi et vaan suosiolla viipyisi esim. siellä Roomassa tai Pariisissa muutamaa päivää pitempään? Nähtävyydet ja kiinnostavat paikat tuskin loppuvat kesken...
Viivy vielä hetki

Borneon pohjoiskärjessä ollessamme (http://www.reissussa.fi/2011/11/paratiisi-luonnon-helmassa.htmltapasimme pari amerikkalaista teinityttöä, jotka kiersivät Borneota todella tiukalla aikataululla. He viettivät ks. paratiisissa YHDEN päivän (ei siis yötä), jonka jälkeen heillä piti lähteä takaisin suureen kaupunkiin ja siitä lentämällä eteenpäin pariksi päiväksi Mulun luonnonpuistoon (http://www.reissussa.fi/2011/11/kansallispuistoja-taivaskavelyita-ja.html).


Yleisenä ohjenuorana voisi sanoa, että viikko suurissa kaupungeissa riittää yleensä mukavaan pintaraapaisuun, mutta jos haluat nähdä todellista elämää niin varaa 10+ päivää ja tutustu niihin paikallisiin. Tästä päästäänkin seuraavaan neuvoon, eli 


Tutustu Couchsurfingiin - Couchsurfing on tällä hetkellä ylivoimaisesti paras tapa tutustua paikalliseen väestöön. Kyseessä on siis palvelu, josta voit etsiä itsellesi ilmaista majapaikkaa paikallisten luota, mutta sivustosta on paljon muuhunkin. Sieltä voit etsiä kahvittelu/kaljotteluseuraa, tapahtumia, keikkoja, yms. CS on täynnä sosiaalisia ihmisiä joita kiinnostaa erilaiset menot, joten helpointa on vaan ottaa yhteyttä kaikkiin mukavilta vaikuttaviin jamppoihin ja kysyä että "lähdetääx bailaa hei?".

Bailattiin


Opettele muutama sana paikallista kieltä - Opettele ainakin sanomaan kiitos. Jos opettelet tervehdykset, niin se kaupan täti saattaa olettaa että olet paikallinen ja alkaa puhumaan sinulle omaa kieltään. Mutta mitä enemmän opettelet, sen parempi. Paikalliset ja varsinkin vanhemmat ihmiset arvostavat yritystäsi (vaikka kuulostatkin heidän korvaan vammaselta).


Uhmaa vatsatautia - Syö paikallisia herkkuja. Yleensä se vatsatauti muhii vesijohtovesissä, ja joissain tapauksissa sitä on mahdotonta välttää. Missaat paljon kun jätät ne kulinaristiset elämykset väliin pelkästään sen takia, että niissä on pienehkö (Intiassa isohko) riski sairastua. Älä syö mitään mikä vaikuttaa raa'alta, älä juo hanasta vettä, älä juo juomia joissa on jäitä ja jos haluat olla extra-varovainen, niin älä syö salaattia yms. vihreetä. Viimeinen ohje luulis onnistuvan varsinkin miehiltä.

Vatsataudin uhmausta


Älä pelkää turhaan - Aina silloin tällöin keltainen lehdistö kirjoittaa turistien ryöstöistä, murhista, raiskauksista, yms. Jos säilytät reissuillasi maalaisjärjen, tätä tuskin tapahtuu sinulle. Kaikissa maissa suurin osa ihmisistä on kuitenkin aivan tavallisia, työssäkäyviä heppuja joilla ei ole mitään tarvetta ryöstää tai raiskata ketään.

Ota matkalle hyvät kengät - Koska luultavasti kävelet paljon.

Kuvassa surkeat kengät

Shoppaile ja syö kauempana turistikeskuksista  - Suurten kaupunkien keskustat ja ns. shoppailukadut ovat yleensä todella kalliita. Kävele, metroile tai busseile vähän kauemmas ja hinnat saattavat tipahtaa alas jopa puolella.
Sääntö ei koske pizzaa Roomassa.

Käytä julkisia kulkuneuvoja tai vuokraa pyörä - Joka maassa on aina se yksi kulkuneuvo, jota paikalliset suosivat. Saksassa ja Hollannissa se on polkupyörä, Malesiassa skootteri, Roomassa jalat ja Amerikassa valitettavasti valtava katumaasturi. Julkiset kulkuneuvot ovat yleensä Suomen ulkopuolella oikeasti edullisia ja niillä pääsee yleensä kätevästi paikasta toiseen. Jos ei pääse, niin kävelemällä voi kuluttaa ne edellisiltana nautitut olutkalorit...


1 comment:

  1. Italiassa kannattaa kans suosia polkupyöriä, niiden vuokraaminen on edullista ja niillä kulkeminen antoisampaa, kuin linja-autolla tai metrolla. Myös apostolinkyyti käy pidemmän päälle uuvuttavaksi. Kokemukseni mukaan autoliikenne kyllä huomioi (yllättävää kyllä) pyöräilijät ja vespalla ajavat.

    -Saara-

    ReplyDelete