Saturday, May 5, 2012

Rooma ja Vatikaani, kesäkuu 2011

Kävimme vuoden 2011 toukokuun lopulla Roomassa viikon reissulla. Päällimmäisenä mieleen jäivät upeat historialliset rakennukset ja aivan uskomattoman paras pizza! Oikeastaan ainoa huono puoli joka minulle on jäänyt matkasta mieleen, oli se kun majatalon huoneiden seinät olivat paperinohuet ja amerikkalaiset nuorukaiset harrastivat öisin sitä, mitä amerikkalaiset nuorukaiset yleensä harrastavat.

Nähtävyyksistä jäi elävämmin mieleen Pantheon ja Trevin suihkulähde. Pantheonin tapauksessa on hankala uskoa, millaiseen arkkitehtuuriin ollaan pystytty jo ammoisina aikoina. Alunperin temppeli oli omistettu kaiken maailman jumalille, mutta myöhemmin katoliset tietysti pilasivat ja omivat kaiken itselleen. Trevin suihkulähde oli jäänyt mieleen La Dolce Vitasta, sääli että suihkulähteellä oli tällä kertaa muitakin turisteja kuin minä ja Tytti. :-(

Saimme myös paikalliselta vinkin erittäin hyvästä pizzeriasta nimeltään Baffetto. Ravintola löytyy Via del Governo Vecchiolta, joka on muutenkin sellainen "perinteinen" italiainen katu jossa mummot kantaa pastaa ja lapset syö jäätelöä. Tie sijaitsee Ghetto-alueella joka on muutenkin oma suosikkini Roomassa, en esimerkiksi pitänyt erityisemmin Trasteveresta.

Vatikaanissa tuli bongattua paavi, joka ajelee sähköautollaan ympäri Pietarinkirkon pihaa ja vilkuttelee demonisesti puolalaisille faneilleen (ei kai siitä kukaan muu tykkää?). Jos tämän jumalan ilmentymän näkeminen ei niin kiinnosta, kannattaa suunnata Vatikaanin museoon. Paavin ajelun ja puheen aikana se on "tyhjillään" ja pääset fiilistelemään melko rauhassa mm. Sikstuksen kappelia ja Aatamin kasseja. Museoon kannattaa varata 2-4 tuntia ja syödä ennen menoa hyvin, sillä museossa on aivan älytön määrä aivan älyttömän hienoa taidetta.

Jos haluat kiivetä Pietarinkirkon torniin, kannattaa mennä aikaisin aamulla ennenkuin suuret turistimassat ehtivät paikalle. Voisin kuvitella että itsestään liikoja kuvittevat ja äärimmäisen ahtaita portaita kävelevät "isohkot" amerikkalaiset nostavat verenpainetta ruuhka-aikoina.

Roomasta on helppo tehdä päiväreissuja myös esimerkiksi rannalle, lähikyliin tai hienolle Ostia Antica-rauniolle. Ostia Antica oli aikoinaan puolen miljoonan asukkaan vilkas satamakaupunki, mutta hautautui myöhemmin tulvien alle. Se kaivettiin ylös vasta viimeisen sadan vuoden aikana, mutta rakennukset ovat säilyneet hämmästyttävän hyvin. Paikalta löytyy mm. majataloja ja ravintoloita kivitiskeineen ja uuneineen.

Ennen lähtöä olin todella ennakkoluulonen mm. paikallisten suhtautumisesta ja asenteesta, mutta loppujen lopuksi roomalaiset olivat ihan jämptiä porukkaa! Ruuasta en voi sanoa muuta kuin että pizza on aivan jumalallisen hyvää (koska en syönyt mitään muuta) melkein missä vain. Ja roomalaiseen pizzaanhan ei sitten tarvita täytteeksi kuin se tomaattikastike ja juusto.

Näistä diggasin:

- Pietarinkirkko
- Vatikaanimuseo
- Ghetto
- Pizza (lähes joka kojusta saa hyvää margherita-pizzaa)
- Trevin suihkulähde
- Pantheon
- Palatine-kukkula
- Colosseum
- Ostia Antica
- Biitsipäivä

Näistä en digannut:

- Jenkkituristit ja hotellin nuoret

Trevin suihkulähde

Espanjalaiset portaat

Obeliski


Castel Sant'AngeloPantheon


Pietarinkirkko

Paavi

Vatikaanimuseo - kuvassa on maalaus, ei siis mikään marmori-kohokuvio

Joku koulu, Ateenasta tai jostainPiazza del Popolo

Baffetto


Piazza del Popolo

Colosseum

Colosseum


Matkalla Vatikaaniin


Pantheon

Sikstuksen kappeli

Colosseum


Palatine

Palatine

Romulus ja Remus (käsittämättömän pieni patsas)Trastevere


Pantheon
 Ostia Antica
 Pietarinkirkko

Sveitsiläiskaarti
Pieta

Santa Maria degli Angeli

No comments:

Post a Comment