Thursday, November 10, 2011

Yleista juttua Borneosta, rahasta ja kaikesta muusta

Nyt Pekka sitten kertoo teille turhaa tietoa ja omia havaintoja Borneosta. Kirjoitan aluksi asioista jotka miellyttavat niin kovin ja taman jalkeen listaan asioita jotka eivat valttamatta ole ihan niin kivoja tai sopivia minulle.

Eli ensin niita mukavia juttuja:

Ruoan ja majoituksen hinta - Ruoka ja yopyminen on (suhteessa Suomeen) todella halpaa, melkein paikasta riippumatta. Katukeittioissa syo maittavan ja tayttavan aterian 5 RM:lla (vahan yli euro) ja vahan hienommissa ravintoloissa pari ihmista syo mukavasti 60-100 RM:lla (n. 15-22 euroa). Kahden hengen huone ilmastoinnilla  B&B -tyylisissa hostelleissa on n. 50-70 RM (11-16 euroa) yolta. Koska kilpailu suuremmissa kaupungeissa on kovaa, kuuluu naihin usein myos ilmaisia oheispalveluita kuten juoma- ja keittovesi, Internet, kaapeli-tv, yksinkertainen aamupala ja ehtymaton virta teeta ja kahvia. Huoneet ovat valilla hieman autenttisia mutta eipa niissa yleensa muuta harrasteta kuin nukkumista.

Saa - Tasta nyt ei tarvitse ihan hirveasti kirjoittaa. Paivisin lampoa on 28-35 astetta ja oisinkin 25. Kertaakaan en ole talla reissulla palellut (no ok, kuumeessa ehka ihan vahan).

Luonto - Luonto on taalla aivan uskomattoman monipuolista ja kaunista. Joka puolella on vehreaa ja varsinkin sademetsat ovat mykistavan kauniita. Paastyamme tanne KK:hon meren turkoosi vari oli kuin jostain lomamatkaoppaasta. Kansallispuistoreissuilla olemme nahneet paljon mukavia ja mielenkiintoisia elaimia ja otokoita.

Ihmisten ystavallisyys - Ihmiset ovat taalla aidosti ystavallisia ja Kuchingissa taysin ventovieraat ihmiset moikkailivat kadulla iloisesti. KK:ssa on kuitenkin hieman suurkaupungin tuntua ja esim. moikkailua ei tapahdu, mutta minkaanlaista toykeytta en ole tahan paivaan asti havainnut.


Ja ne huonot puolet:

Paikallinen ruoka - Suurin osa paikallisesta ruuasta ei vaan ole minun makuuni. Varsinkin kiinalaisten pitamissa coffee shop-ruokailuissa ruoan maustaminen perustuu natriumglutamaattiin ja lihaa kaytetaan valitettavan saasteliaasti. Toisaalta, eipa ne hinnatkaan paata huimaa... Jotkut paikalliset hedelmat ovat ihan mukavan makuisia, mutta esim. saarella kasvavat soija, kookos ja vehna eivat ole henk. koht. suosikkeja. Toisaalta, parhaan ateriani soin taalla paikallisen ystavamme Cetanin luona, eli ehka kyseessa on enemmankin huonojen ruokapaikkojen valinta.

Moskiitot - Samanlainen vaiva kuin saasket suomessa. Vaivaavat minua lahinna allergian ja kutinan takia.

Aikatauluttomuus ja paikoittainen kyvyttomyys organisoida asioita - Tama korostui varsinkin Kuchingissa, jossa kaupunki tuntui nukahtavan iltapaivalla viiden jalkeen. Bussit kulkevat tunnin valein ja ovat harvoin aikataulussa. Tama vaikeuttaa meidan tasmallisten, kaytannollisten suomalaisten matkasuunnitelmia. :)


EDIT. Minun (tytti) taytyy nyt taas korjata vahan. Paikallinen ruoka on minun mielestani aivan mahtavan hyvaa, jos ei oteta huomioon sita pirun natriumglutamaattia. En tosin sellaista ruokaa soisi kotosuomessa normaalisti paivasta toiseen (nuudeleita olen syonyt Suomessa viimeksi kuukausia sitten), mutta taallapain se maistuu! Hinta-laatusuhde on kohdallaan katukojuissa ja pienissa ravintolakomplekseissa. Ainoa huono puoli taalla on se, etta joka paikkaan laitetaan lihaa. Ystavamme Cetani tilasi minulle seafood-nuudeleita kaydessamme eraana iltana vanhassa kiinalaiskylassa ruokafestivaaleilla, ja ruokaa suuhun lappaessani bongasin sielta nelja muhkeaa palaa ilmeisesti naudanlihaa (tai hantaa?). Kasvisruokiin lisataan miltei aina kananpaloja. Ja kerran yritin tilata tofua, mutta kuullessani etta se oli taytetty LIHALLA, tyydyin pelkkiin nuudeleihin. Kananmunaa laitetaan miltei joka ruokaan, joten proteiininsaanti on edes vahaista minulla. Onneksi taalta saa tuoreita hedelmia ruokavalion monipuolistamiseksi. Edelleen se Cetanin aidin keitto on ollut reissun kulinaarinen kohokohta! Nam!

No comments:

Post a Comment