Monday, October 31, 2011

Bakoon! (huomatkaa sanaleikki)

Bako Bazaar ja uuden kameran panoraama-testailua


Lahdimme bussilla Bakon kansallispuistoon puolen paivan aikaan. Aamupalaksi olimme ostaneet edellisena iltana viikonloppumarkkinoilta hedelmia (myos paikallisia 'jannittavyyksia' niin ku Tytti sanois) ja aamulla nappasimme mukaan viela latyt joissa toisessa oli sardiineja ja toisessa perinteisesti sokeria. Bussimatka vei meidat Bako Bazaarille jossa meille selvisi etta vesi oli niin alhaalla etta paasisimme veneella Bakon kansallipuistoon vasta pari tuntia myohemmin. Hengailtiin sitten paikallisten asuinalueella ja katseltiin tavallista elamaa sen aikaa etta vesi oli noussut sopivalle tasolle. Tutustuimme kahteen saksalaiseen tyttoon jotka jakoivat meidan kanssa veneen (ja kulut) puistoon.Venematka oli aivan upea ja naimme paljon kauniita maisemia matkalla. Pienia otteita matkasta alla olevassa videossa!



Bako Bazaar ja paikallinen kalastaja

Bakoon!

Vesimerkkeja

Kun n. 25 minuutin venematkan jalkeen vihdoin paasimme puistoon oli nakyma paratiisimainen - merta, sademetsaa, kallioita ja hiekkarantaa. Teimme nopeasti check-inin hostelliin ja lahdimme katselemaan ymparistoa. Paatimme tehda nopean vaelluksen laheiseen rantaan ennen pimean tuloa. Matkaa oli n. 800 metria mutta viidakossa lyhyetkin matkat nousuineen ja laskuineen tuntuvat todella rankoilta! Ranta oli lahes taydellinen! Vesi oli todella lamminta, ymparilla oli sademetsaa, kallioita ja ylapuolella kirkas taivas. Vesi oli hieman sameaa mutta eipa se paljon meidan pulikointia haitannut. Lisaksi olimme (aluksi) rannalla kahdestaan. Tama oli juuri sita mita talta reissulta tultiin hakemaan!

Perilla!

Matkalla rannalle

Vihdoinkin!


Auringonlasku Bakolla

Life's good!
Uinnin aikana sai hieman myos jannittaa, silla viidakossa asuvat Makaki-apinat tykkaavat ryostella ihmisilta ruokaa ja juomista. Rannalle tullessamme naimme kivella istuvan Makakin joten oletimme etta ryostoretkia repulle oli tiedossa. Onneksi rannalle tuli pian kuitenkin muita ihmisia joten apinat eivat talla kertaa saaneet saalista. Uinnin jalkeen kavelimme takaisin puiston paarakennuksille suihkuun ja syomaan ylihintaista, huonoa ruokaa. Kello 20.00 starttasi yokavely jossa bongasimme myos paljon mielenkiintoisia elaimia, kaloja, sammakoita ja muita otokoita. Paikallisten oppaiden kielitaso oli hieman vajaavaista silla jokaisen elainlajin kohdalla he osasivat sanoa englanniksi vain elainkunnan nimen (spider, cricket, jne). Taman jalkeen menimmekin rattivasyneina nukkumaan. Majoitus oli ihan valttava: huoneessa ei ollut ilmastointia, mutta kuitenkin kaksi tuuletinta. Moskiitot eivat olleet mikaan iso ongelma ja mina (Pekka) nukuin yoni loistavasti. Tytti ei ilmeisesti sitten ihan niin hyvin.

Bongaa otokka

"Frog. Frog. Is a frog." -opas

Mukavien 12 tunnin younien jalkeen herasimme uuteen paivaan ja uusiin seikkailuihin. Puistossa on n. 10 erimittaista reittia ja halusimme vaeltaa hieman syvemmalle saaren viidakoihin ja mahdollisesti myos mereen uimaan. Valitsimme ns. Tajor-reitin jonka matkalla on myos 'vesiputous' (oikeasti pieni koski tai virta). Reitti oli kartan mukaan n. 2,75 kilometria yhteen suuntaan joten yhteensa kavelemista tulisi n. 5,5 km. Lahdimme iloisina matkaan ja huomasimme nopeasti muutaman asiaa: ensinnakin, sademetsassa on todella, todella kuumaa ja kosteaa. Vaatteet kastuvat hiesta n. 5 minuutin kavelyn jalkeen eivatka kuiva sitten millaan! Toiseksi, viidakossa kavely on TODELLA rankkaa. Jo kilometrin matka tuntuu todella rankalta ja vasyttavalta. Kolmanneksi, vetta ei voi varata mukaan liikaa.

Bakon reittikartta. Ensimmainen rantakohde oli Telok Baku ja toisen paivan reitti oli Tajor waterfall + Tajor beach + lisaseikkailut.
Maasto vaelluksen aikana vaihteli valtavasti ja naimme matkalla tiheaa sademetsaa, vitivalkoista kalliota ja kosteikkoa. Naita reitteja on aivan turha yrittaa kuvailla, ne taytyy kokea ja nahda! Meteli on korvia huumaava kun viidakon asukit ilmoittavat lajitovereilleen rumien ja kompeloiden ihmisten tulosta. Luonnollisesti emme saastyneet myoskaan sekoiluilta: kun olimme ohittaneet vesiputouksen ja koitimme loytaa uimarannan, kavelimme eraasta risteyksesta harhaan ja eksyimme vaaralle polulle. Ehdimme kulkea harhapolkuja n. kilometrin verran (tassa vaiheessa ei todellakaan mikaan kevyt matka) kun huomasimme virheen ja lahdimme takaisin.

Matkalla ei-minnekaan

Paikalliset ovat oikeassa: Kumikenka se miehen tiella pitaa.

Loysimme lopulta oikean risteyksen ja paatimme koittaa viela rannalle uimaan - nayttihan matka kartalla mitattomalta. Tietystihan se oli pelkkaa jyrkkaa laskua alas rantaan jossa huomasimme etta laskuvesi oli vienyt rantaviivan jonnekin puolen kilometrin paahan. Ei siis paasty uimaan! En ole kovin monesti elamani aikana ollut niin uupunut, janoinen ja vasynyt. Totaalinen luovutus ja luonnon armoille heittaytyminen kavi hetken mielessa, mutta Tytin tarjoamat hedelmat ja vesi antoivat sen verran lisaenergiaa etta jaksoimme jotenkin takaisin vesiputoukselle. Kavimme lillumassa kylmassa vedessa ja soimme loput evaat ja lahdimme kavelemaan 'kotia' kohti.

Tytti "Lara Croft" Kallioniemi
Paasimme pitkan vaelluksen jalkeen takaisin leiriin jossa bongasimme viela paljon Makakeja ja myos proboscis-, eli nena-apinan! Lopulta reissulle tuli matkaa n. 10 kilometria ja voin ihan rehellisesti myontaa etta matka oli TUSKAINEN. Lopussa pelottavan nakoinen Makaki esti viela paasyn kahvilaan veden ostoon ja Tytti joutui kiertamaan hieman kauempaa rannan kautta. Kavimme pikaiset suihkut, soimme ja joimme PALJON vetta. Yksi makaki yritti ryostaa viela nuudelit suoraan kadesta. Vene- ja automatkan jalkeen paasimme hostellille. Paiva oli antoisa joskin fyysisesti ja henkisesti erittain rankka. Nyt ollaan sitten paivitelty blogia muutama tunti ja ainakin mina olen taysin poikki. Huomenna sitten taas kohti uusia seikkailuja!

Verenhimoinen apina ahdisteli

Makakit chillaa

4 comments:

  1. Hemmetin apinat! Mutta nenäapina on cool!!

    ReplyDelete
  2. MAHTAVAA!Menikö Pekka kiukun puolelle ;) ?
    Kiva kun jaatte näitä meidän kans.Kamerallahan saa hyviä kuvia!Elkäähän uuvuttako itseänne liikaa vaan muistakaa myös chillata <3
    Mukavia seillailuja!

    ReplyDelete
  3. Ihana sammakko kuva ;-)
    Helpolta kuullostaa, ei vaan mutta älkää rehkikö siellä. Apinat vaikuttavat vähän pelottavilta, hui.

    ReplyDelete