Sunday, August 26, 2012

Täydellinen (pitkä) viikonloppu Berliinissä


Nyt kun tässä eletään näitä lopun aikoja niin voisin yrittää kirjoittaa jotain hyödyllistäkin. Blogihan on autioitunut lähiaikoina täysin, mikä on johtunut lähinnä nettiyhteyden hitaudesta ja meidän nopeudesta (menojen suhteen). Ja eihän sitä kesälomalla jaksa istua sisällä koneen äärellä (eipä!). Pyörittelin tuossa pari päivää sitten mielessäni täydellistä pidennettyä viikonloppua Berliinissä. Kyseessä olisi siis sellainen reissu johon tiivistäisin kaikki ne parhaat hetket jotka täällä on koettu ja tekisin niistä yhden muutamaan päivään sopivan paketin. Aloitetaas:

Majoitukseksi voisi valita halvemmasta luokasta vaikka Sunflower Hostelin tai Circus Hostelin, ja jos rahaa riittää vähän parempaan niin Michelberger Hotel Friedrichschainin ytimessä on parasta mitä koko kaupunki tarjoaa.

Perjantai:

Päätin siis mielivaltaisesti että matka alkaa perjantaina. Ensimmäiseksi kävelisin pitkin kohti Karl Marx Alleeta ja ihastelisin sen valtavia neuvostoaikaisia rakennuksia ja arkkitehtuuria. Välillä poikkeaisin 1-2 tunnin pikavisiitille tietokonepelimuseoon josta pamauttaisin metrolla Bernauer Strassen Schlemmerbuffetille syömään yhtä kaupungin parhaista dönereistä. Tästä jatkaisin pari pysäkkiä Weinmeister Strassen ulkoilmateatterin baariin juomaan kallista olutta ja ihastelemaan Berliinin katutaidetta ja hauskoja höyryrobotteja. Tämän jälkeen kävelisin pienessä nousuhumalassa Alexanderplatzille ja fiilistelisin kaikkia niitä leffakohtauksia jotka siellä on joskus kuvattu.

Jos jotain pitäisi ostaa, kävisin pikareissun Alexassa (tämä on siis mielikuvitusmatka, jossa Tyttikin tyytyy lyhyeen shoppailureissuun) ja nappaisin metron hotellille. Tästä jatkaisin jälleen kävelykierrosta Friedrichscheinin ravintolakaduille jossa lopulta päätyisin Il Ritrovoon syömään yhtä maailman parhaista pizzoista. Tästä voisi jatkaa iltaa esimerkiksi Michel Berger-hotellin sisäpihalle josta löytyisi hyvin ekslusiiviset hipster-pippalot ja hyvää (mutta kallista) ruokaa. Sitten tietysti ajoissa nukkumaan että aamulla jaksaa herätä...

Lauantai:

... Teufelsbergiin, joka on ehkä paras yksittäinen kohde koko Berliinissä. Sinne mennään tietysti polkupyörällä, joita saa näppärästi vuokrattua ympäri Berliiniä. Matkalla pysähdytään nauttimaan pitkä aamupalan/brunssi esimerkiksi Charlottenburgiin, jossa voi mietiskellä että missä vaiheessa lännestä tuli niin tylsä ja hiljainen verrattuna itään. Teufelsbergiin ostetaan lisäksi eväät joita voi sitten yhdessä sen upeista vakoilutorneista. Mukaan kannattaa ottaa myös taskulamppu, varsinkin jos hylätyt ja pimeät rakennukset kiinnostavat. Kun lopulta pääsen takaisin hotellille/hostellille, otan nokoset. Sellaiset ihan pienet vaan, puolituntiset jotka lopulta venähtävät tuntiin.

Koska alkaa jo hämärtää, lähden taas vaeltelemaan pitkin Berliinin katuja ja päädyn lopulta syömään perinteistä berliiniläistä ruokaa Tiergarten Quelleen Tiergartenin S-bahn:n viereen. Samalla nautin ravintolan oman panimon Lemke-olutta. Tästä menen tietenkin (en oikeesti) kavereiden kanssa yökerhoon, jota on turha tässä ruveta nimeämään koska kaikki parhaat paikat ovat vain paikallisten tiedossa ja niihin pääsee vain tietynlaiset ihmiset. Enkä tarkoita tässä pelkästään trendikkäitä, muodikkaita ja kauniita ihmisiä, vaan sellaisia jotka sopivat paikan henkeen. Palaan majapaikkaan yön pikkutunneilla...

Sunnuntai:

... vain nukkuakseni pitkään sunnuntaina. Sunnuntai on Berliinissä kirppari- ja brunssipäivä, jolloin monesti suunnataan Prenzlauer Bergiin syömään piiiiitkää brunssia. Näitä löytyy moneen lähtöön joista jotkut ovat varsin edullisia ja jotkut todella kalliita. Näistä voi kokeilla vaikka Schwarze Pump, Morgenrot (vegaani) tai Circus Hostellin aamiaista. Itselläni on kokemusta ainoastaan mustasta pumpusta jossa brunssi oli varsin hyvä. Tästä voi siirtyä sitten Arkonaplatzin kirpparille etsimään 60- ja 70-luvun muotiesineitä ja edullisia vinyylejä. Lopuksi mennään tietysti Mauerparkin jättimäiselle kirpparille ja mahdollisesti myös seuraamaan karhu-karaokea viereiseen puistoon (emme ole valitettavasti nähneet kertaakaan...).

Mauerparkissa on mukava nauttia loipparia ja seurata ihmisten käyskentelyä. Iltapäivällä voipi sitten vaikka hypätä bussiin numero 100, jolla pääsee katselemaan useimmat Berliniin nähtävyydet mukavasti istuen ja pelkän bussilipun (2,40 e) hinnalla. Varakkaammat voivat hypätä näköalalaivaan ja katsella samat nähtävyydet vedestä käsin. Illalla metroillaan Mehringdammille ja jonotetaan Mustafan döneriä 30-45 minuuttia (en ole itse koskaan jaksanut jonottaa, mutta jonosta päätellen ruuan täytyy olla hyvää). Illalla kierrellään Kreuzbergiä/Friedrichschainia ja istutaan jokaiselle kutsuvalle (ehkä yhdelle, max kahdelle) terassille.

Maanantai:

Maanantaina kannattaa suunnata aikaisin aamusta Potsdamiin katselemaan linnoja. Varsinkin Sanssoucin linna on mykistävä näky, ja puutarha jossa se sijaitsee tarjoaa mukavan rauhallisen vaihtoehdon kaikelle aiemmalle hyörinälle. Mukaan kannattaa ottaa myös pyörät joilla pääsee kätevästi paikasta toiseen. Kannattaa tilata aurinkoinen, ei liian kuuma sää ja varata matkaan evästä. Potsdamista palataan ajoissa että ehditään vielä illan lennolle Suomeen. Lentokentän baarissa juodaan viimeinen saksalainen olut, hyviä esimerkkejä ovat mm. Schultheis, Rothaus, Jever ja Astra.

Olipa muuten helevetin hauska reissu! Kuvatkin tulee sitten joskus myöhemmin.

2 comments:

 1. On ollut mukava lueskella vähän ukonkin kuulumisia niin Berliinistä kuin aiemmistakin reissuistasi. Berliini oli kyllä mielenkiintoinen paikka, kun reilireissulla pari vuotta sitten siellä tuli käytyä.

  loppukevennys:
  Jos Sä Joskus Päädyt Berliiniin..
  http://www.youtube.com/watch?v=psuwFg7KOv4

  T: T from Kmo/Vsa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin kauniita kuveja !!!

   Minulla myös on kuveja,tarinoita,vitseja.

   http://www.fotoeuropesuper.blogspot.com/

   Anteeksi, kirjoitan suomea huono - opiskelen.

   Delete